fallback

Леките коли ще блокират запалването, ако водачът е употребил алкохол

Европарламентът одобри нови изисквания за сигурност на превозните средства

15:43 | 16.04.19 г. 4
Автор - снимка
Създател

Нови изисквания за сигурност на превозните средства одобри на заседанието си в Страсбург Европейският парламент (ЕП).

От средата на 2022 г. се предвижда в новопроизведените автомобили, камиони и автобуси да бъдат поставяни устройства за поддържане на скоростта и усъвършенствани системи за аварийно спиране, предаде БТА. 

В автомобилите ще бъдат вграждани също устройства за блокиране на запалването, когато водачът е употребил алкохол, за предупреждение при сънливост или невнимание на водача, за засичане на препятствия при заден ход, за запис на данни от произшествия ("черна кутия").

Очаква се новите средства за поддръжка на скоростта на движение да доведат до намаляване с 20 на сто на смъртните случаи по пътищата в ЕС.

За леките коли ще бъде задължителна системата за аварийно спиране (вече вграждана при камионите и автобусите), както и аварийна система за поддържане на лентата на движение. През май 2024 г. се очаква тези нови изисквания да обхванат и съществуващите модели леки автомобили.

Камионите и автобусите ще трябва да бъдат произвеждани така, че уязвимите участници в пътното движение като колоездачи и пешеходци да бъдат по-видими за водача. Тези превозни средства ще трябва да бъдат снабдени с усъвършенствани технологии за значително намаляване на мъртвите зони на видимост пред и отстрани на водача. Технологии за пряка видимост ще трябва да се прилагат към новите модели камиони и автобуси от ноември 2025 г., а за съществуващите модели - след 2028 година.

Новите правила въвеждат допълнителна защита при челен и страничен удар, както допълнителни изисквания към челните стъкла за намаляване на тежките наранявания за пешеходци и колоездачи. Въвежда се оценка на възможностите на автомобилните гуми в износено състояние.

ЕП се позовава на данни на Европейската комисия, че миналата година над 25 000 души са загинали по пътищата в ЕС, а 135 000 са били тежко ранени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:03 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още